Domov
"Pri svojem delu se ne zanašajte nase, ampak na božjo Previdnost, pri tem pa morate biti ponižni in potrpežljivi."
sv. Vincencij Pavelski
brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Oratorij

Oratorij je nekajdnevni program, ki ima bolj ali manj določen okvir. Namenjen je osnovnošolskim otrokom, ves čas oratorijskega dogajanja pa jih spremljajo animatorji (srednješolci, študenti) pod vodstvom voditelja (voditeljev) oratorija in ob spremstvu duhovnega voditelja (duhovnik, redovnica, bogoslovec). Oratorij je dejavnost katoliške Cerkve in pomeni prijetno preživljanje prostega časa (predvsem počitniškega) ter privlačno vzgojo za dobre krščanske in občečloveške vrednote.

Program oratorija se začenja zjutraj in končuje popoldne. Otroci se zjutraj zbirajo in pridružujejo živahni prosti igri z žogami, kolebnicami, kredami, badmintonom, balinčki ... Animatorji otroke vabijo k različnim skupinskim igram na prostem. Jutranja igra se konča z zvoncem, ki naznanja, da se oratorijski dan uradno pričenja, in sicer pod odrom z dvigom oratorijske zastave in petjem himne ter jutranjo molitvijo. 

V dopoldanskem času si udeleženci najprej ogledajo zgodbo, ki jo zaigrajo animatorji. Ta je rdeča nit oratorija in govori o osebi (svetnik, svetopisemski lik ...), ob kateri se otroci učijo vrednot, ki si pomembne za življenje. Zgodbi sledijo kateheze, kjer otroci prek interakcijskih iger in dejavnosti v manjših skupinah poglabljajo vrednote, ki so jih spoznali v igri. Po katehezah se zberejo zunaj, kjer se odvija prosta igra z animatorji ali petje in ples. Nato je čas za molitev v cerkvi. Pri njej se pogovarjajo o delu v katehezah in pojejo. In že je tu čas za kosilo. Po njem so na vrsti raznovrstne delavnice, kjer otroci ustvarjajo iz gline, rišejo, pečejo, izdelujejo razne predmete, žgejo v les, prenavljajo staro pohištvo, se učijo novih spretnosti ali se odpravijo na obisk v kakšno podjetje, ustanovo … Po umirjenem delu v delavnicah sledi sprostitev z različnimi igrami (športnimi, vodnimi, miselnimi), ki skupino povezujejo in krepijo. Dva popoldneva pa sta na veliko veselje otrok namenjena daljšima igrama: lovu na skriti zaklad in veliki igri. Oratorijski dan se zaključi podobno, kot se je pričel: z blagoslovom, spustom zastave in himno.

Oratorij se zaključi v soboto zvečer z zaključno prireditivjo, h kateri so povabljene družine otrok in prijatelji. Obiskovalci si ogledajo najlepše izseke iz igrice, daruje se sveta maša v zahvalo za ves teden, animatorjem in donatorjem se izreče zahvale, po vsem tem pa si starši lahko ogledajo razstavo izdelkov in fotografije ter filme, poklepetajo ob domačiih dobrotah ter zapojejo ob živi glasbi.

ORATORIJSKI DAN

7h MAŠA z animatorji (kdor želi)
7h30 ZAJTRK za animatorje
8h ZBOR ANIMATORJEV: pregled dneva in tekočih obveznosti
9h PRIHOD OTROK:  igre z otroki
9h30 PROTOKOL: vzkliki skupin, dvig zastave in himna, vzklik oratorija
9h45 DRAMSKA IGRA
10h KATEHEZE
11h-11h15 zbor pred cerkvijo, petje pesmi
11h35 MOLITEV v cerkvi
12h KOSILO
12h30 igre pred cerkvijo
13h DELAVNICE: predstavitev delavnic, razdelitev v delavnice
14h15 zbor pred cerkvijo
14h30 ŠPORTNE IGRE
15h45 zbor pred cerkvijo, razglasitev rezultatov iger
16h ZAKLJUČEK DNEVA - PROTOKOL:  vzkliki skupin, spust zastave in himna, vzklik oratorija
16h30 REFLEKSIJA  za animatorje in pregled naslednjega dne, delo po delovnih skupinah
19h VEČERJA za animatorje
21h MOLITEV za animatorje pred cerkvijo (kdor želi)
File attachments: