Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Izlet za najbolj pridne :)

           

V soboto, 9. januarja, smo se v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote odpravili na prav poseben izlet: nagradni izlet. Namenjen je bil najbolj prizadevnim brezdomcem in brezdomkam, ki so se v letu 2015 vztrajno trudili, da bi v Dnevnem centru za brezdomce gradili dom in s tem gradili v sebi pripadnost, iz katere lahko rastejo v novo življenje. Izlet je bil namenjen tudi našim fantom, ki so si skozi celo leto prizadevali graditi dom na Mirenskem Gradu v programu Resettlement in ustvarili marsikaj lepega zase in za drugega. Na izlet smo povabili tudi najbolj pridno prostovoljko, s. Grette, ki jo brezdomci poznajo po tem, da jim deli izvrstne pizze tudi izven dnevnega centra, v dnevnem centru pa se je z vso skrbjo lotila našega skladišča z oblekami, ki je potrebovalo nekoga, ki bi tako skrbno ves čas bedel nad njim in najboljšega direktorja, našega Petra, ki ga v srčnosti, skrbi in odgovornosti ne prekaša noben direktor na svetu. Vso to druščino smo na nagradni izlet peljali zaposleni v društvu.

Naša prva destinacija je bila Pivka. Tam smo si ogledali Park vojaške zgodovine, kjer imajo ravno v tem času odprto razstavo Pot v samostojnost, saj naša država letos obhaja srebrni jubilej samostojnosti. Vsi smo bili navdušeni nad res dobro pripravljeno razstavo. Fante so pritegnili velikanski tanki, letala in orožje, dekleta pa prijeten vodič, ki je znal pritegniti pozornost vsakega. Ogled je bil zanimiv tako za tiste, ki so o tem že prej vedeli veliko, kot za nas, ki smo poslušali vsako besedo in izvedeli marsikaj novega o slovenski vojaški zgodovini od prve svetovne vojne pa do danes. Najbolj zanimiv je del, ki ponazarja prehod Slovenije v samostojnost, saj smo si ogledali posnetek slovesnosti pred skupščino 26.6.1991 in tudi, kaj se je dogajalo naslednji dan.

Vse skupaj je res bilo pravo doživetje za vse! Na koncu sta nas prostovoljki Karitasa iz Pivke postregli z izvrstnim čajem in piškoti, da smo se ogreli in okrepčali. Zahvalili smo se res dobremu vodiču in tudi od njega prejeli zanimivo popotnico – paket SDO (če kdo ne ve, kaj je to, naj vpraša očeta ali dedka) s konzervami, ki so še v roku uporabnosti. ;) Nato smo se odpravili na kosilo k turistični kmetiji Hudičevec.

Tudi na kosilu smo se imeli zelo lepo. Človek, ki bi nas srečal, ne bi nikoli pomislil, da imamo kakšno povezavo z Dnevnim centrom za brezdomce. Z velikim dostojanstvom in v miru smo zmolili in pojedli kosilo. Bili smo kot velika družina, ki je vesela, da je skupaj. Za sladico smo pojedli štrudelj, ki ga je spekel naš Andrej. Po kosilu smo ob kitari zapeli še nekaj pesmi, ki so nas spomnile na silvestrovanje in nazaj pričarale praznično vzdušje. V Ljubljano in na Mirenski Grad smo se vračali zadovoljni in polni zagona za naprej – za naše male, a vztrajne korake do sreče!

 

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo Parku slovenske zgodovine, Karitas Pivka in turistični kmetiji Hudičevec za gostoljubje in to, da smo izlet lahko izpeljali tudi cenovno ugodno. Hvala!

 

nz