Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Dan brezdomcev v dnevnem centru za brezdomce

      

V torek, 8.3.2016, smo v Dnevnem centru za brezdomce preživeli kar pestro in lepo popoldne. Brezdomci in prostovoljci smo se ob 17h zbrali na Dnevu brezdomcev, kjer smo si podelili mnenja in občutke o doživljanju v dnevnem centru. Po Dnevu brezdomcev je ob 18h sledil križev pot z brezdomci. Priprave na križev pot so potekale že teden dni prej, kjer smo skozi pogovore in prijetno druženje zbirali zgodbe brezdomcev in njihove izkušnje, ki so jih v življenju močno zaznamovale. V sklopu priprav na križev pot je potekala tudi likovna delavnica, naslovljena »Križev pot izpod naših rok«, kjer smo ustvarjali risbe za posamezne postaje križevega pota. Vsak je po lastnem navdihu svojo zamisel izlil na papir in tako so nastale čudovite risbe, ki smo jih kasneje zbrali v knjižico.

Sodelovanje in ustvarjanje tega tedna smo združili v knjižico »KRIŽEV POT Z BREZDOMCI«, ki smo ga skupaj zmolili v torek. Ob vsaki postaji Jezusovega trpljenja smo se ustavili ob zgodbi iz življenja brezdomca. Razmišljali smo o naših križih in o Jezusovem križu, ki ga je pretrpel za nas, da bi nas odrešil. Da bi mi iz smrti prešli v življenje. Da bi v temo spustili luč. Ta luč smo lahko drug drugemu, ta luč smo lahko drug za drugega. Da svojih križev nikoli več ne nosimo sami.

Ob razmišljanju o Jezusovem križevem potu, njegovem trpljenju in o vseh teh zgodbah bolečine, občutka brezizhodnosti in nemoči, nas kljub težkim občutkom lahko preplavi občutek sreče in upanja. Zakaj? Ker smo z Božjo pomočjo dani drug drugemu. Solze žalosti lahko zamenjajo solze sreče, hrepenenje in bolečino zaradi nesprejetosti pa lahko zamenja hvaležnost in veselje nad toplim domom za vse nas. Kot je z besedami iz pisma Galačanom lepo povedal eden izmed brezdomcev: »Nosite bremena drug drugemu in tako boste izpolnili Kristusovo postavo.« Tako kot smo priče križem in preizkušnjam v življenju drug drugega, tako smo lahko priče vstajenja v življenju vsakega izmed nas. Večkrat smo slabotni, zato se nam marsikaj zdi nemogoče. Nam že, Bogu pa ne. Njemu namreč ni nič nemogoče.

Po končanem križevem potu smo skupaj povečerjali in se posladkali z dobrotami, ki smo jih skupaj pripravljali že v dopoldanskem času. Tako smo po lepo preživetem popoldnevu iz Dnevnega centra odšli nasičeni - predvsem s tisto jedjo, ki ne mine.

 

M.V.

 

Križev pot in nekaj naših slik si lahko pogledate v priponki.

PriponkaVelikost
PDF icon 16 03 Križev pot_s slikami.pdf1.32 MB